De Gendt wint, Mollema stijgt naar de 4de plaats en een rennende Froome behoudt de gele trui in een chaotische Touretappe

Foto: Le Tour de France

Thomas de Gendt heeft de ingekorte 12de Touretappe van Montpellier naar Mont Venoux (ook wel de Kale Berg genoemd) op zijn naam geschreven. In de eindsprint was hij Serge Pauwels en Dani Navarro te snel af. Chris Froome verloor veel tijd, maar de jury besloot na de etappe om de uitslag te corrigeren, zodat hij gele trui drager blijft.

tour de france etappe 12

Wat een mooie dag had moeten worden, werd een van de tot nu meest chaotische en bizarre etappes ooit. Eerst werd de etappe al iets ingekort door de harde wind op de top van de Mont Ventoux, om chaos te voorkomen. Maar juist hierdoor werd chaos gecreeerd.

In de kopgroep van 13 renners zaten twee Nederlanders, te weten Stef Clement en Bert-Jan Lindeman. Deze kopgroep kreeg een voorsprong van bijna 20 minuten op het peleton. Hierna splitste het peleton in tweeën, maar al snel werd dit weer hersteld, mede door het stilleggen van Froome. Uiteindelijk waren Froome, Mollema en Porte de achtervolgers op de kopgroep, maar een botsing met een plotseling remmende motor, veroorzaakte chaos en een zonder fiets rennende Froome.

Thomas de Gendt pakte ondertussen de winst, Serge Pauwels werd 2de en Daniel Navarro 3de. Stef Clement legde beslag op de 4de plaats en Bert-Jan Lindeman op de 6de plaats.

Froome zijn schade werd echter door de jury hersteld (ook die van Nairo Quintana en Richie Porte), waardoor Froome in het geel blijft. Bauke Mollema stijgt een plekje (4de) en kan terugkijken op een hele goede dag. Al was hij minder blij met al de herstellingen van de jury, wat volgens hem toch wel meten met 2 maten is. Hopelijk kan hij zijn ‘woede” omzetten in nog betere prestaties…wordt vervolgd!

Uitslag 12de etappe, donderdag 14 juli 2016

Vastleggen in volledig scherm 14-7-2016 150047