Ilnur Zakarin wint 17de Touretappe; Bauke Mollema verliest terrein maar blijft 2de in het klassement

Foto: Le Tour de France

De zeventiende Touretappe is gewonnen door de Rus Ilnur Zakarin. Op de slotklim naar Finhaut-Emosson reed hij weg van Jarlinson Pantano en Rafal Majka en won hij hierdoor voor het eerst in zijn carrière een Touretappe.

Het werd vanaf het begin een snelle koers, dat na ongeveer tachtig kilometer een kopgroep van elf renners opleverde: Peter Sagan, Rafal Majka, Tanel Kangert, Jarlinson Pantano, Ilnur Zakarin, Domenico Pozzovivo, Steve Morabito, Kristijan Durasek, Brice Feillu, Tony Gallopin en Stef Clement. Later konden Greg Van Avermaet, Alexey Lutsenko en Thomas Voeckler bijsluiten.

Sagan pakte in Martigny te tussensprint en Majka kwam als eerste boven op de Col de la Forclaz. In de afdaling kreeg Majka aansluiting van Pantano en Zakarin. Laatstgenoemde sprong met nog zes kilometer te gaan op de slotklim naar Finhaut-Emosson weg. Pantano probeerde aan te klampen, maar haakte uiteindelijk af. Zakarin pakte de zege, Pantano werd op 54 seconden achterstand tweede en Majka werd 3de, op bijna anderhalve minuut. Stef Clement werd 8ste, op bijna 3 minuten achterstand.

De klassementsrijders volgden op afstand, maar Richie Porte ging in de laatste twee kilometer in de aanval, waardoor Alejandro Valverde en Tejay van Garderen moesten lossen, later ook Bauke Mollema. Wout Poels hield het tempo hoog voor zijn kopman Chris Froome; uiteindelijk reed Froome het gat naar Porte dicht en boekte daarmee kostbare seconden/minuten op zijn concurenten.

Uitslag 17de etappe, 20 juli 2016
tour de france.17de etappe.20-07-2016