Interview met Rudi Jacobs – The SainT

Foto: Jacob de Vries (leeuwarden.nieuws.nl)

Als ik de winkel “The SainT” binnen loop valt mij gelijk op dat dit echt een T-shirt winkel voor mannen pur sang is. Daarnaast word ik ook nog eens vriendelijk begroet en ontvangen en gaat eigenaar Rudi Jacobs mij gelijk een rondleiding geven van wat er allemaal is en waar ik wat kan vinden. Ik ben gelijk verk(n)ocht en voel me dan ook gelijk thuis in deze winkel, terwijl ik niet eens echt van winkelen houd.

Ruurd Klaas Jacobs, beter bekend als Rudi…een 50-plusser, geboren in Amsterdam, maar getogen in Leeuwarden. Rudi komt uit een gezin van 3 kinderen (1 broer en 1 zus), waarvan hij de oudste is.

DSC_0971

Rudi heeft na de basisschool, de MAVO gevolgd en daarna ging hij direct op 17 jarige leeftijd al aan het werk. IJzervlechten, Dienst Sport en Recreatie (huidige BV Sport), PTT Telecom en uiteindelijk naar ING, ondanks dat hij betere verdiensten in de fabriek had. Na 25 jaar bij de ING te hebben gewerkt, is hij door reorganisatie (boventallig) werkeloos geraakt en heeft hij vrijwilligerswerk opgepakt bij Mercurius, aangezien deze lokale radio- en tv-zender in het slop was geraakt.

Vervolgens –1 augustus 2015– een eigen zaak geopend, een T-shirt zaak voor mannen. Een specifieke T-shirt zaak is er bijna niet te vinden, vandaar de keus om er zelf een op te starten. Rudi wil ook niet andere dingen verkopen (op mokken, metal wall signs en posters na en alles wel gebaseerd op muziek- en tv-helden), hij wil met zijn zaak gewoon speciaal zijn. Tevens vind je decoratie artikelen vanuit winkels rondom zijn zaak, om zodoende ook hun te promoten. “Het moet een belevenis zijn om bij The SainT te winkelen”, zegt Rudi, en ik moet zeggen..dat is het ook!

De genres die in de winkel te vinden zijn, zijn films, games, tv-helden, striphelden/-figuren, kunst, motoren, tattoos, muziek, maar ook sportieve shirts en uiteraard Pokemon, de allernieuwste hype!

Alles vaak maar in beperkt aantal om zodoende exclusief te blijven. Vaak maar van elke maat 1 exemplaar, maar het komt voor dat er ook maar 1 shirt van is. Echt exclusief dus!

De T-shirts bestelt Rudi uit Nederland, maar ook Frankrijk, Duitsland, GB, Zweden, VS en Canada zijn de landen waar de T-shirts vandaan komen. In totaal al zo’n 39 leveranciers en nog steeds op zoek naar nieuwe leveranciers om betere, mooiere en exclusievere T-shirts in de zaak te krijgen.

DSC_0969

Zijn grootste hobby is toch wel voetbal. Hij voetbalde zelf bij Nicator, maar was daar tevens als bestuurslid actief. Maar toen de fusie tussen Nicator, Leeuwarden en Rood Geel niet doorging besloot hij om af te treden. Want Rudi was een groot voorstander van deze fusie. Maar verkassen naar een andere vereniging deed hij niet. Dit door leeftijd, maar ook uit principes.

Nu zit hij in het bestuur van het COTK, als algemeen bestuurslid. COTK kent zowel een veld- als een zaalvoetbaltoernooi, waarbij om het ”open” Leeuwarder kampioenschap wordt gestreden en de opbrengsten naar een 20-tal instellingen gaan die zich in de Gemeente Leeuwarden bezighouden met de zorg voor onze medemens met een lichamelijk- dan wel verstandelijke beperking.

Het veldtoernooi zal dit jaar plaatsvinden op 13 augustus (Wiarda, gastheer FVC) en 17 augustus (Nijlan, gastheer Leeuwarder Zwaluwen). Het zaalvoetbaltoernooi eind december (data zijn nog niet bekend). Maar dat dit toernooi ook een doorgaand succes is, blijkt wel uit het feit dat er steeds meer toeschouwers komen en op verzoek van BV Sport het toernooi vanaf nu in Kalverdijkje wordt gehouden in plaats van sporthal Wiarda.

DSC_0970

De dagelijkse bezigheden van Rudi zijn vrijwel “standaard”. Af en toe naar leveranciers, maar hoofdzakelijk toch in de winkel staan, al luisterend naar “zijn” muziek en een “rondleiding” geven aan de nieuwe klanten, waarbij uitleg wordt gegeven over de herkomst van de T-shirts en het verhaal erachter.

Over de toekomst is Rudi kort en simpel: als het winkelende publiek blijft komen, heb ik bestaansrecht. Hij wil allerlei activiteiten organiseren om ook zijn klanten en andere winkeliers/ondernemers te helpen. Maar alles wel op basis van films, muziek, sport, fotoshoots, gaming, maar ook op kunst- en modellenwerk.

Het liefst zou hij iemand in dienst willen hebben voor de verkoop, zodat hij de commerciële dingen wat meer kan oppakken, maar daar zijn de verkoopopbrengsten/financiële middelen helaas nog niet genoeg voor.

Over de concurrentie is hij ook kort. “Voor mij zijn het concullega’s, want mijn zaak is toch een vreemde eend in de bijt, zoals velen zeggen. Maar eenmaal geweest, dan kom je echt vaker. Helaas is de bekendheid van The SainT bij het winkelende publiek nog niet groot genoeg. Ben daarom dan ook blij dat jullie even extra aandacht/reclame willen geven. Wie weet helpt dit”.

DSC_0968

Ter afsluiting wil Rudi graag het volgende nog even kwijt: “Ga wat meer winkelen in de zijstraatjes en concentreer je niet alleen op de Nieuwstad en de Wirdumerdyk. Ga eens meer ontdekken wat Leeuwarden allemaal heeft te bieden en pak eens een rondvaartboot, want daarmee ontdek je Leeuwarden echt!”.

En daar sluit ik mij volledig bij aan.

Voor meer informatie over The SainT:

Website: www.thesaintstore.nl

Facebook: www.facebook.com/TheSainTshirts