Interview Benn Veninga – Fietsfabryk

Foto: Jacob de Vries (leeuwarden.nieuws.nl)

Hoe tegenstrijdig kan het zijn…in de auto naar de “Fietsfabryk” te Leeuwarden. Maar gelukkig had ik een goede smoes, het zou in de komende uren gaan regenen en waarschijnlijk ook nog eens onweren. Echter, eenmaal binnen in de “Fietsfabryk” ben ik deze weersvoorspelling al gauw vergeten en verbaas ik me over de hoeveelheid en verscheidenheid aan fietsen die er staan en/of hangen en krijg ik gewoon zin om gelijk een van deze fietsen te pakken en er op uit te gaan.

DSC_1053

Benn Veninga, geboren in Leeuwarden (Camminghaburen), in 1994, komt uit een gezin met 3 kinderen (2 zonen en 1 dochter), waarvan hij de “Benjamin” is. Dat zijn naam daar veel van weg heeft, is waarschijnlijk puur toeval, maar schiet me nu al typend door mijn gedachten. Benn is ongehuwd, maar wel vader van een 5-jarige dochter en –we hebben gelijk een primeur te pakken– is onlangs gaan samenwonen met zijn vriendin/partner.

IMG_2349

Benn heeft de lagere school gevolgd, waarna VMBO (v/h AOC) en MBO (artiest sound-design) volgden. Hi heeft dit als “tof en leuk” ervaren, wilde ook wel verder. maar werd toen blij verrast met de komst van een dochter (nu 5 jaar). Toen gestopt met muziek (maken) en met zijn vader verder gegaan in het repareren van rolstoelen en het verkopen van fietsen. Begonnen in een kleine loods, maar naarmate de verkoop steeds meer vormen aannam, er dus meer fietsen werden verkocht en de vraag naar fietsen groeide, werd dit uitgesplitst. Vader ging verder in het repareren van rolstoelen (onder de naam “Werkplaats”, dat op locatie werkt en hoofdzakelijk bij zorginstellingen) en Benn verder in de fietsen.

DSC_1052

Zes maanden geleden heeft Benn dan ook de bestaande locatie kunnen huren, waarmee hij zeer in zijn nopjes is. “We proberen vanaf hier toch wel speciale, unieke fietsen te verkopen, waaronder lifestyle fietsen, retro en brik (fiets zonder ketting). Hoe vreemder, des te beter. Zowel nieuw als 2de hands. Door inruil en inkoop verkrijgen wij de 2de hands fietsen, maar uiteraard doen wij tevens onderhoud en reparatie. Vaak focussen de klanten zich op de grotere merken (o.a. Batavus, Gazelle en Giant). Maar wij willen anders zijn, speciaal zijn. Hierdoor hebben we minder concurrentie, omdat wij niet alledaags zijn. En ik heb geen zin in “oorlogje” voeren, met elkaar is veel mooier en belangrijker”, aldus Benn.

DSC_1050

Inmiddels heeft Benn twee medewerkers in dienst, 1 vast (Ate van Loon) en 1 op 0-uren contract (Sebas Kuijs), maar Sebas is momenteel meer dan 30 uren per week aanwezig. Moeders doet de administratie voor zowel de “Fietsfabryk” als voor de “Werkplaats”. In goede handen, dus!

De grootste hobby van Benn is toch muziek maken. Samen met een vriend heeft hij een muziekbedrijfje, voornamelijk voor rappers en reclame. De verkoop gebeurt via internet (inferted mountain). Het is een hobby die nog niet veel tijd in beslag neemt (plm. 2 avonden per week), maar voor ernaast is het mooi (om) te doen. Op een goede tweede plaats komt fietsen…uiteraard! Mountainbiken of racefietsen. Met vriendin of vriend, maar ook wel er alleen op uit. Als ik mij maar even kan “uitleven”.

DSC_1051

De “Fietsfabryk” is voor het publiek maandags gesloten, maar Benn is er dan wel, om schoon te maken en op te ruimen voor de komende werkweek. Dinsdag t/m zaterdag is hij dan ook hoofdzakelijk aanwezig in het bedrijfspand, voor de verkoop en reparatie/onderhoud. Hij zou graag willen dat hij meer met de marketing/verkoop bezig kan zijn, maar dat zit er helaas nog niet in.

Alles wat er aan voorraad staat komt bij vriendelijke en leuke mensen vandaan. Hij vindt het persoonlijk contact met de klant, maar ook met de commercieel medewerker van een bedrijf heel belangrijk. Geen nummer zijn, van beide kanten niet. Heel veel dan ook contact met handelaren uit de buurt, omdat de Fietsfabryk heel veel onderdelen inkoopt, veel meer dan een doorsnee fietsenwinkel. En dat is wat hij juist leuk vindt. Bestaande klanten komen dan ook vaak weer terug voor spullen of fietsen van hun gezins-/familieleden, omdat het contact zo leuk en persoonlijk is, en dat wordt gewaardeerd, van beide kanten.

IMG_2347

Vriendelijk zijn, behulpzaam zijn en tijd nemen voor de klant, noemt hij toch wel als zijn positieve eigenschappen. “Het “U zeggen” is bij ons gauw weg. En mocht er iets zijn, dan wordt het altijd opgelost. Het gaan niet om meevallers, maar meer om de tegenvallers gaf mijn vader mij altijd mee. Want uiteraard gebeurt overal wat, maar het moet altijd zo zijn dat zowel de klant als wij blij zijn als de klant ons pand verlaat”, vertelt Benn.

Benn is altijd heel positief ingesteld, maar kan ook gezellig rommelig zijn. Daarentegen is hij bizar slecht in plannen, maar gelukkig kan hij dit altijd op een leuke en goede manier zo verbergen dat dit niet zo opvalt. “Als je echt slechte eigenschappen hebt, dan werk je daar toch wat aan.”

IMG_2348

De toekomst ziet hij wel positief in, ondanks dat ze pas 6 maanden bezig zijn. En er zijn nog genoeg groeimogelijkheden binnen dit pand, mocht dit noodzakelijk zijn. Echt concurrentie heeft hij niet, omdat hij het op een andere en eigen manier doet. “En ik hoop dat we het met “ons” allen kunnen doen, al wordt dit niet altijd in dank afgenomen”, vervolgt Benn.

“Een nieuw Cambuur stadion!”, is wat hij gelijk roept op de vraag wat hij graag zou zien veranderen, want Benn is een trouwe en loyale Cambuur-supporter. “Maar ik wil ook graag nog veel meer andere, unieke merken er bij hebben. Maar dat gebeurt in de toekomst nog wel. Naamsbekendheid houdt dit momenteel gewoon even tegen. Denk hierbij aan zo’n Brik fiets, die heeft nu nog niet echt (naams)bekendheid en de prijs is ook niet voor een ieder toegankelijk. Je moet het er voor over hebben, maar ook kunnen betalen. Uiteraard verkoop ik het liefst dure en/of unieke fietsen, maar vindt het ook belangrijk om de klanten met de smallere beurs te kunnen bedienen”.

IMG_2351

Een motto heeft Benn niet echt, wel een doel, nanelijk de leukste en gezelligste fietsenwinkel van Friesland zijn!

Bezoek daarom de Fietsfabryk eens, neem eens geheel vrijblijvend een kijkje en laat je verrassen door het enorme aanbod aan “iets andere” fietsen. Benn, Ate en Sebas staan graag voor je klaar!

Meer info:

Website: www.fietsfabyk.frl

Facebook: www.facebook.com/fietsfabryk