Het effect van de inflatie op de horeca

Foto: Joenomias

De horeca heeft in de afgelopen jaren wel heel veel klappen te verduren gekregen. Dat begon uiteraard al in 2020 toen Covid-19 ook in ons land werd ontdekt. Sociale gelegenheden werden bijna direct gesloten. Al snel bleek dat dit de eerste stap was in de meeste lockdowns die zouden volgen. Dit betekende dus dat de horeca zowel in 2020 als 2021 heel wat maanden de deuren mochten sluiten.

Dit jaar zien we het allemaal wat zonniger in. De maatregelen zijn inmiddels al bijna een half jaar niet meer van kracht en we hebben hoop dat deze ook niet meer in deze zware mate terug hoeven te komen. Toch betekent dit niet dat het weer volop genieten is voor de horecabazen, want zij worden dit jaar weer opnieuw aan een grote uitdaging blootgesteld: de torenhoge inflatie.

Hoeveel kan de horeca nog aan?

De corona crisis was heel zwaar voor de horeca. Ze hebben veel verliezen geleden. Bij veel horecaondernemingen staat het water inmiddels tot aan de lippen. Veel meer kunnen ze niet hebben. De inflatie komt hier ook nog eens bij. Ook wel de derde crisis genoemd. De consument gaat nu keuzes maken. Primaire levensbehoeftes staan hierbij logischerwijs op de eerste plek. Een warm huis en eten in de koelkast. Helaas zullen etentjes buiten de deur dan al snel wegvallen. Ook een glaasje rum wordt dan niet meer in het café besteld, maar zal hoogstwaarschijnlijk eerder bij een webshop vandaan gehaald worden en thuis worden genuttigd.

Dit betekent dat de kans bestaat dat de horeca een terugloop in klanten kan gaan verwachten. Inmiddels is dat nog niet aan de orde en zien we dat de horeca weer opleeft op het oude niveau. Maar wat als de inflatie blijft stijgen en de consument inderdaad keuzes moet gaan maken? De koopkracht van veel mensen is inmiddels al gedaald.

Dit heeft ook tot gevolg dat volledig herstel van de crisis hierdoor zal worden vertraagd.

Veel onzekerheid

We kunnen niet voorspellen wat de koopkracht de komende tijd gaat doen. Dit hangt van veel externe factoren af. Experts kijken met angst uit naar de winter. Een strenge winter zou de huidige gasprijzen nog verder op kunnen drijven. Hierdoor zullen sommige huishoudens wellicht in de kou zitten. Met enkel nog een glaasje tennessee whiskey om warm te blijven. Dit zou van enorme invloed zijn op de totale koopkracht en zal ook effect hebben ook externe sectoren. Ook de horeca kan hierdoor hard geraakt worden.

Is er een oplossing?

De horecasector heeft weinig invloed op de inflatie. Er zijn verschillende manieren waarop de inflatie verminderd kan worden. Bijvoorbeeld door belastingsteun en door energietransitie. Belastingsteun kan echter ook niet oneindig blijven bestaan en energietransitie duurt echt jaren. Gelukkig zal de koopkracht uiteindelijk wel herstellen. Bedrijven verdienen momenteel ook meer door de inflatie. Hierdoor zullen logischerwijs de salarissen uiteindelijk ook omhoog gaan. Uiteindelijk zal de koopkracht dus ook weer stijgen, waardoor de gevolgen van de inflatie zullen wegebben. Op dit moment zullen we allemaal een stapje terug moeten doen en dat betekent helaas voor de horeca ook dat zij misschien minder omzet kunnen verwachten dit jaar. Een derde harde klap.