75.000ste bezoeker voor “Breien!”

Foto: Hans Jellema

Vandaag ontving het Fries Museum in Leeuwarden de 75.000ste bezoeker voor Breien! De gelukkige kwam speciaal uit Noord-Brabant naar het museum om de tentoonstelling te bezoeken.

Directeur Kris Callens overhandigde haar een boeket bloemen en een cadeau uit de museumwinkel. Met Breien! heeft het museum wederom een succesnummer te pakken. Bezoekers zijn zeer enthousiast en de expositie wordt met gemiddeld een 8,4 enorm hoog gewaardeerd. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 28 augustus 2016.

Breien! verkent de grenzen (of eigenlijk de grenzeloosheid) van het breien aan de hand van werk van (inter)nationale kunstenaars in samenspel met de historische collectie. De tentoonstelling laat zien hoe breiwerk raakt aan thema’s als groepsidentiteit, mindfulness en nostalgie maar bovenal toont het hoe breien ultieme vrijheid in creatie biedt en constant in ontwikkeling is.

te zien
Breien! is een sprookjeswereld vol breikunst en bijzondere installaties. Van de opmerkelijke swants van Stephen West en kleurrijke pakken van Bas Kosters tot traditionele floddermutsen van ragfijn Fries kantbreiwerk en 18de-eeuwse handschoenen. Maar ook mediahypes als de truien van Sarah Lund uit de serie The Killing, de wolven en vogelhuisjes van mensenhaar van Chrystl Rijkeboer, de gebreide zoon van Marieke Voorsluijs van Club Geluk en een volledig handgebreide ruimte van de Deense kunstenares Isabel Berglund. Bovendien kunnen mensen zelf aan de slag in de breiruimte.

te doen
Een tentoonstelling over breien is niet compleet zonder de bezoeker gelegenheid te bieden om zelf de breinaalden op te pakken. Daarom wordt er gedurende de hele tentoonstelling gebreid in het museum. Een tentoonstellingszaal is omgebouwd tot een breiruimte. Op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag zijn er museumbreiers aanwezig om samen mee te breien.

BRON: Fries Museum