Tour de France: Cavendish klopt Kittel en pakt de gele trui

Foto: Le Tour de France

De eerste etappe in de Tour de France heeft zoals verwacht een massasprint opgeleverd. Mark Cavendish was daarin toch wel verrassend de snelste. De renner van Dimension Data bleef op Utah Beach Marcel Kittel en Peter Sagan voor. André Greipel eindigde als vierde.

Vanaf het vertrek reden er drie man weg: Jan Barta, Paul Voss (beiden Bora-Argon 18) en Leigh Howard (IAM Cycling) weg. Alex Howes (Cannondale-Drapac) en Anthony Delaplace (Fortuneo-Vital Concept) gingen in de achtervolging, maar kwamen er niet bij. Helemaal niet nadat Voss op de Côte d’Avranches wegreed en het enige bergpuntje opraapte. Voss bleef vooruit en kwam ook op de Côte des falaises de Champeaux als eerste boven, waardoor hij de eerste leider in het bergklassement is.

Na de tweede bergsprint kwam alles vooraan weer bijeen en leek het een typische sprintersrit te gaan worden. De ploegen lieten het er echter niet bij zitten en probeerden het in waaiers te trekken. Door de nervositeit kwam Alberto Contador hard op zijn schouder ten val en moest hij (nadat hij van fiets had gewisseld) in de achtervolging. Het peloton liet de Spanjaard terugkeren en na een bezoekje aan de Tourdokter kon Contador weer verder.

De vier overgebleven vluchters (Voss liet zich terugzakken) zagen hun voorsprong teruglopen, maar haalden wel de tussensprint. Howard bleek daarin de sterkste te zijn. André Greipel won niet veel later de sprint van het peloton door zijn landgenoot Kittel te kloppen. Na de tussensprint reden Howes en Delaplace weg van de andere vluchters, net zoals ze eerder al samen het gat dichtreden. Met nog vijf kilometer te gaan was het sprookje uit.

Het draaide op een massasprint uit. Er werd vooral gekeken naar Marcel Kittel en André Greipel, maar zij kwamen er niet aan te pas. Peter Sagan ging van ver de sprint aan, viel ietwat stil en zag uiteindelijk Cavendish rechts passeren. De Brit wist stand te houden en won voor Kittel, Sagan en Greipel. Dylan Groenewegen mengde zich ook, maar zat net achter een nare valpartij en kon geen rol van betekenis meer spelen.

BRON: Procycling