EV-bestuurders opgelet: zo geef je minder geld uit aan het opladen van jouw auto!

Foto:

Het opladen van een elektrische auto doet tegenwoordig gelukkig stukken minder pijn dan het tanken van benzine. Toch blijft het een kostenpost. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je die kosten kunt drukken. Zo wordt het rijden in een elektrische auto nóg goedkoper. Met behulp van de volgende tips bespaar jij eenvoudig wat extra geld, zowel bij het thuis opladen als buiten de deur. 

Tarieven vergelijken 

Maak je regelmatig gebruik van een openbare laadpaal? Dan weet je vast ook dat de tarieven sterk uiteen kunnen lopen. Daarom is het verstandig om een speciale app te downloaden. Er zijn verschillende apps die de laadpalen in Nederland kunnen tonen. Je ziet dan niet alleen de locatie van de laadpaal, maar ook alle overige informatie. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbaarheid van het oplaadpunt, de laadsnelheid en uiteraard ook het tarief. Op die manier kun je eenvoudig de tarieven van de dichtstbijzijnde oplaadpunten vergelijken. Vergelijken loont in dit geval echt. 

Thuis een laadpaal plaatsen 

Beschik je over de mogelijkheid om thuis een laadpaal te plaatsen? Bijvoorbeeld in je garage of op een privé parkeerplek? Dan is het slim om hier gebruik van te maken. Als je niet onlangs een geheel nieuw energiecontract tegen hoge prijzen hebt afgesloten, ben je in de meeste gevallen goedkoper uit als je je auto thuis op de oplader zet. Je kunt zelfs nog meer besparen door deze met zonnepanelen te combineren. Zo zijn de extra stroomkosten bijna te verwaarlozen. 

Laad op het werk 

Steeds meer bedrijven creëren extra voorzieningen voor werknemers die met een elektrische auto rijden. Niet alleen goed voor hun duurzame imago, maar het wordt binnenkort ook nog eens een verplichting. Vanaf 2025 wordt het namelijk verplicht gesteld dat elk bedrijfspand met meer dan twintig parkeerplekken, hier minimaal één laadpunt moet plaatsen. 

Is het bij jouw werk ook mogelijk om je auto op te laden? Maak hier dan zeker gebruik van. In veel gevallen zien we dat werkgevers hun werknemers namelijk gratis laten opladen. Dat scheelt jou een heleboel geld en zo verspil je ook nog eens geen onnodige tijd. De auto laadt op terwijl jij aan het werk bent. Goed geregeld! 

Kies de juiste laadpas 

Zodra je gaat tanken bij een openbare laadpaal, heb je ook een laadpas nodig. Er zijn universele laadpassen waarmee je bij elke laadpaal in Nederland kunt tanken. Maar dat betekent niet direct dat dit ook tegen het voordeligste tarief is. Soms zien we laadpasaanbieders afspraken maken en daardoor bij bepaalde laadpalen juist hogere tarieven hanteren. Dan ben je dus meer kwijt dan wanneer je een andere laadpaal of laadpas zou gebruiken. Zorg er daarom voor dat je altijd de juiste combinatie gebruikt en check van tevoren of er verschil zit in tarieven als je een ander soort laadpas inzet. 

Het is slim om ook hierbij een app te gebruiken, zodat je in één oogopslag ziet wat de tarieven zijn en je eenvoudig kunt vergelijken voordat je je auto aansluit. Zo betaal je nooit meer dan nodig is.